Poultry meat freshness evaluation using electronic nose technology and ultra-fast gas chromatography
PBN-AR
Instytucja
Wydział Chemiczny (Politechnika Gdańska)
Źródłowe zdarzenia ewaluacyjne
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
MONATSHEFTE FUR CHEMIE (25pkt w roku publikacji)
ISSN
0026-9247
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
9
Strony od-do
1631-1637
Numer tomu
148
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
ELECTRONIC OLFACTION
GAS CHROMAOGRAPHY
MEAT QUALITY
ODORIFEROUS SUBSTANCES
SENSORS
Streszczenia
Język
Treść
To ensure that chicken meat products are safe to consume, it is important to be able to reliably determine its shelf-life. To assess the applicability of ultra-fast gas chromatography and electronic nose technology in evaluation of poultry, an analysis of the headspace of ground chicken meat samples refrigerated over a period of 7 days was performed. Chemometric techniques were used to mine additional information from a multiparametric data set. As a reference, sensory evaluation was also conducted, and several volatile chemical compounds that can potentially be used as poultry meat decomposition indicators were identified. The obtained results suggest the possibility of using both techniques to supplement the established methods of chicken meat quality assessment. Graphical abstract
Inne
System-identifier
141933
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych