Antioxidant activity, color characteristics, total phenol content and general HPLC fingerprints of six Polish unifloral honey types
PBN-AR
Instytucja
Instytut Ogrodnictwa
Źródłowe zdarzenia ewaluacyjne
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
ISSN
0023-6438
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCIENCE BV
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
1
Strony od-do
124-130
Numer tomu
55
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
DPPH
FRAP
CIE L*a*b*
Marker compounds
Quality parameters
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja ostateczna autora
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Total phenolic content, antioxidant activity (two assays: 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH) and ferric reducing antioxidant power (FRAP)), and color coordinates (CIE (Commission Internationale de l’Eclairage) L*a*b*) for six Polish unifloral honeys (black locust, rapeseed, lime, goldenrod, heather and buckwheat) were assessed for several batches of the same honey type and statistically evaluated. Total phenolic content (121.6e1173.8 mg GAE/kg) was similar to the values previously reported for other European honeys and it was also correlated with the color parameters as well as antioxidant activity. The honeys’ color ranged from pale yellow to dark amber. Dark buckwheat honey with much higher phenolic content (1113.0 mg GAE/kg) exhibited higher antioxidant activity (5.7 mmol Fe2þ/kg and 1.2 mmol TEAC/ kg). CIE L*a*b* color coordinates can be helpful for identifying and distinguishing between several honey types, such as heather and buckwheat, but almost no differences were found among very light honeys (rapeseed, goldenrod, black locust and lime). High-performance liquid chromatographic (HPLC) analysis revealed general characteristic fingerprints of Polish unifloral honeys with significant differences among the samples of other honey types.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
446303
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych