Characteristics of organic acid profiles in 16 species of wild growing edible mushrooms
PBN-AR
Instytucja
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Źródłowe zdarzenia ewaluacyjne
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH PART B-PESTICIDES FOOD CONTAMINANTS AND AGRICULTURAL WASTES (20pkt w roku publikacji)
ISSN
0360-1234
EISSN
1532-4109
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
10
Strony od-do
784-789
Numer tomu
52
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
en
contamination
wild edible mushroom species
organic acids composition
physiological role
metals
chelation
pl
zanieczyszczenie
gatunki grzybów
grzyby jadalne
grzyby dziko rosnące
skład kwasów organicznych
rola fizjologiczna
metale
chelatacja
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The aim of study was to determine 9 organic acids in nine aboveground and seven wood-growing wild edible mushroom species originated from an area under the direct influence of a busy trunk road in Poland. The organic acids in the extracts of samples were identified by reversed-phase column liquid chromatography (RPLC). The presented results show that all the mushroom species were characterized by high variation in the profile and content of the analyzed acids. Each of mushroom species contained oxalic acid, the profiles of the other acids strictly depended on mushroom species. Among aboveground species, the highest total content of organic acids was found in Lepista gilva (267.5 ± 26.6 mg g−1 dry weight (DW)), while Laccaria amethystina was characterized by the lowest content (37.7 ± 6.5 mg g−1 DW). Within wood-growing species, the highest content of organic acids was determined in Flammulina velutipes (171.9 ± 26.7 mg g−1 DW), whereas the lowest content (34.2 ± 2.9 mg g−1 DW) of the studied acids was observed in Grifola frondosa.
Cechy publikacji
original-article
Inne
System-identifier
0000020360
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych