Acrylamide: a Common Food Toxin Related to Physiological Functions and Health
PBN-AR
Instytucja
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Źródłowe zdarzenia ewaluacyjne
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Physiological Research (20pkt w roku publikacji)
ISSN
0862-8408
EISSN
Wydawca
ACAD SCIENCES CZECH REPUBLIC, INST PHYSIOLOGY
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
2
Strony od-do
205-217
Numer tomu
66
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 2
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Przed publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
2016-12-16
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Acrylamide (AA) is a highly reactive organic compound capable of polymerization to form polyacrylamide, which is commonly used throughout a variety of industries. Given its toxic effect on humans and animals, the last 20 years have seen an increased interest in research devoted to the AA. One of the main sources of AA is food. AA appears in heated food following the reaction between amino acids and reduced sugars. Large concentrations of AA can be found in popular staples such as coffee, bread or potato products. An average daily consumption of AA is between 0.3-2.0 μg/kg b.w. Inhalation of acrylamide is related with occupational exposure. AA delivered with food is metabolized in the liver by cytochrome P450. AA biotransformation and elimination result in formation of toxic glycidamide (GA). Both, AA and GA can be involved in the coupling reaction with the reduced glutathione (GSH) forming glutathione conjugates which are excreted with urine. Biotransformation of AA leads to the disturbance in the redox balance. Numerous research proved that AA and GA have significant influence on physiological functions including signal propagation in peripheral nerves, enzymatic and hormonal regulation, functions of muscles, reproduction etc. In addition AA and GA show neurotoxic, genotoxic and cancerogenic properties. In 1994, International Agency for Research on Cancer (IARC) classified acrylamide as a potentially carcinogenic substance to human. © 2017 Institute of Physiology of the Czech Academy of Sciences, Prague, Czech Republic.
Inne
System-identifier
0000036491
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych