Mechanical Properties of Native Maize, Wheat, and Potato Starches
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
CZECH JOURNAL OF FOOD SCIENCES
ISSN
1212-1800
EISSN
1805-9317
Wydawca
CZECH ACAD AGRIC SCI
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
4
Strony od-do
347-354
Numer tomu
31
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 4)
Pozostali autorzy
+ 2
Słowa kluczowe
en
moisture content; food powders; flowability; slip-stick
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
The interrelations between moisture content and mechanical properties of dry and wet native starches of wheat, maize, and potato were investigated. Strength parameters of powders were tested using direct shear and ring shear tester. Carr indices and associated parameters were determined using a Hosokawa Powder Tester. Particle size distribution of powder was analysed using an Infrared Particle Sizer. Uniaxial compression test was conducted to determine the reaction of powder in a cylindrical probe to vertical load. Mechanical behaviour of the material was found to be changing with increasing moisture content. Mechanical behaviour of potato starch was found to be different from that of cereal starches, which may require different utilisation in some processes.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
594843