Effect of Storage on Rheology of Water-Soluble, Chelate-Soluble and Diluted Alkali-Soluble Pectin in Carrot Cell Walls
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Food and Bioprocess Technology
ISSN
1935-5130
EISSN
1935-5149
Wydawca
SPRINGER
DOI
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
1
Strony od-do
171-180
Numer tomu
8
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Pectins; Cell wall; Rheology; Flow; Thixotropy; Carrot
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
The properties and functionality of pectins from plant cell walls depend on their structure. Therefore, the objective of this work was to determine the rheological properties of pectins extracted from plant cell walls with different solvents in relation to postharvest storage time. Water (WSP), chelate (CSP) and diluted alkali (DASP) soluble pectins were studied, taken from carrot cell walls (‘Nerac’ variety), at harvest and at five time points during storage. The rheology of pectins was studied in relation to flow properties and viscosity, and the storage effect was studied in relation to enzyme activity. The results showed that rheology of pectins depend on the solvent used for extraction. The viscosity of each pectin fraction increased during storage. WSP had the highest viscosity (maximum 0.045 Pas) compared to CSP (0.023 Pas) and DASP (0.011 Pas). DASP revealed thixotropic properties that increased from 3 % at harvest to 14 % after 5 months of storage. Flow behaviour of DASP did not change with storage time, whereas WSP and CSP showed a change from dilatant to pseudoplastic flow. The changes in rheological properties may be related to an enzymatic-induced molecular transformation, which promotes a gelling ability.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
588869
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych