Application of a Coaxial-Like Sensor for Impedance Spectroscopy Measurements of Selected Low-Conductivity Liquids
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
SENSORS
ISSN
1424-8220
EISSN
Wydawca
MDPI AG
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
10
Strony od-do
13301-13317
Numer tomu
13
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
trisodium citrate
aqueous solutions of salts
food additives
constant phase element
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
The paper presents a coaxial-like sensor operating in the 20 Hz–2 MHz frequency range used to determine the electrical properties of selected liquids of low electrical conductivity. Examined materials included low-concentrated aqueous solutions of potassium chloride, sodium chloride and trisodium citrate, which are common food additives. Impedance spectra of the measurement cell filled with particular liquids were obtained and analyzed using the electrical equivalent circuit approach. The values of physical quantities and parameters describing the equivalent circuit components, including a constant phase element, were calculated for each sample. The applied sensor was also calibrated for electrical conductivity measurements up to 8 mS/m. The constant phase element parameters differed among the studied solutions and concentrations. This may provide a basis for a detection method of small amounts of compounds, such as food additives in low-concentrated aqueous solutions. To demonstrate the potential of the presented method, samples of purchased mineral water and a flavored drink containing various additives were tested.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
594902
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych