Characteristics of rapeseed oil cake using nitrogen adsorption
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
International Agrophysics
ISSN
0236-8722
EISSN
Wydawca
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
3
Strony od-do
329-334
Numer tomu
27
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Autorzy przekładu
(liczba autorów przekładu: 0)
Słowa kluczowe
en
rapeseed oil cake extrudates
nitrogen sorption
specific surface area
fractal dimension
porosity
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Streszczenia
Język
en
Treść
Adsorption of nitrogen on the rapeseed oil cake and rapeseed oil cake with wheat meal extrudates was investigated. The results are presented as adsorption-desorption isotherms. The Brunauer-Emmet and Teller equation was used to analyse the experimental sorption data. To obtain estimates of the surface area and surface fractal dimension, the sorption isotherms were analyzed using the Brunauer-Emmet and Teller and Frenkel-Halsey-Hill equations. Mesopore analysis was carried out using the Dollimore and Heal method. The properties and surface characteristic of rapeseed oil cake extrudates are related to different basic properties of particular samples and duration of the extrusion process. Extrusion conditions lead to essential differences in particular products. For all kinds of rapeseed oil cakes the amount of adsorbed nitrogen was different, but for the rapeseed oil cake extrudates a large amount of adsorbed nitrogenwas observed. The average surface area of the rapeseed oil cake extrudates was about 6.5-7.0 m2 g-1, whereas it was equal to about 4.0-6.0 m2 g-1 for rapeseed oil cake with the wheat meal extrudates. In the case of non-extruded rapeseed oil cake and wheat meal, the dominant group included ca. 2 and 5 nm pores. The values of surface fractal dimension suggested that the surface of the extrudates was more homogenous than that of the raw material. Duration of the extrusion process to 80 s resulted in a decrease in the specific surface area, surface fractal dimension, and porosity of the extrudates.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
594850
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych