Czynniki warunkujące wydajność, skłąd chemiczny, wartość odżywczą i przydatność technologiczną mleka kóz
PBN-AR
Instytucja
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
WIADOMOŚCI ZOOTECHNICZNE
ISSN
1731-8068
EISSN
Wydawca
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy
DOI
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
4
Strony od-do
47-57
Numer tomu
52
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Streszczenia
Język
pl
Treść
FACTORS AFFECTING THE YIELD, CHEMICAL COMPOSITION, NUTRITIVE VALUE AND TECHNOLOGICAL SUITABILITY OF GOAT MILK Summary This is an overview of recent application studies that have been carried out with dairy goats around the world. Particular attention was given to the results which could be used in breeding and rearing goats in Poland. These findings show that it is possible to significantly improve the yield, chemical composition and nutritional value of milk of Polish dairy goats, including the functional components and cheese yield. This can be achieved by the selection on strong forms of CSN1S1 gene, by feeding goats with green fodders and legumes, or by grazing. A significant improvement in milk production traits could also be obtained by balancing the rations according to the needs of animals and by introducing all available treatments to eliminate mastitis.
Cechy publikacji
REVIEW_ARTICLE
Inne
System-identifier
534726