Long-Term Cultured Hairy Roots of Chicory—A Rich Source of Hydroxycinnamates and 8-Deoxylactucin Glucoside
PBN-AR
Instytucja
Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
APPLIED BIOCHEMISTRY AND BIOTECHNOLOGY
ISSN
0273-2289
EISSN
1559-0291
Wydawca
HUMANA PRESS INC
DOI
URL
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
7
Strony od-do
1589-1601
Numer tomu
171
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
en
Chicory;
Hairy roots;
Hydroxycinnamates;
Antioxidants;
8-Deoxylactucin glucoside
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Przed publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
A 12-year-old hairy root culture of Cichorium intybus L., a callus culture of the plant as well as roots and leaves of a wild plant of chicory, and roots of two C. intybus L. var. sativum cultivars were examined in respect of their hydroxycinnamate and sesquiterpene lactone compositions and contents. Total phenolics and diphenylpicrylhydrazyl radical scavenging activity of the examined plant tissues were also analyzed. The most active in radical scavenging were extracts from the hairy roots and leaves of chicory. 3,5-Dicaffeoylquinic acid was the major antioxidant present in the hairy roots. Its content in the root biomass reached 5.5 %, calculated on a dry weight basis. 8-Deoxylactucin glucoside (crepidiaside A) was the major sesquiterpene lactone in the hairy roots. Its content reached 1.4 %, calculated on a dry weight basis, and was nearly two orders of magnitude higher than that in the roots of wild chicory plant. The glucosidic derivative of 8-deoxylactucin constituted over 85 % of the total sesquiterpene lactone content in the long-term cultured hairy roots of chicory. Aglycone of this compound was reported to possess anti-inflammatory activity. The qualitative and quantitative analyses of hydroxycinnamates in callus and hairy root cultures of C. intybus were undertaken for the first time.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
480414
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych