Root tubers of Lactuca tuberosa as a source of antioxidant phenolic compounds and new furofuran lignans
PBN-AR
Instytucja
Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
EISSN
Wydawca
ELSEVIER
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
2-3
Strony od-do
1250-1255
Numer tomu
138
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Lactuca tuberosa;
Phenolic compounds;
Furofuran lignans;
Antioxidant activity
Streszczenia
Język
en
Treść
From the root tubers of Lactuca tuberosa, a wild edible plant species, nine phenolic compounds were isolated, including two new furofuran lignan glucosides, named lactuberin A and lactuberin B. Their structures were elucidated by spectroscopic methods, especially HRESIMS and 2D NMR techniques. This is the first time that compounds belonging to the epi series of 2,6-diaryl-3,7-dioxabicyclo[3.3.0]octane type furofuran lignans have been found in Lactuca species. The total phenolic content of the root tuber extract was evaluated and its major phenolic constituents, caffeic acid, chlorogenic acid and 3,5 dicaffeoylquinic acid, known to possess antioxidant activity, were quantified. Additionally, the root tuber extract showed DPPH radical scavenging activity implying its potential as functional food.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
480758
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych