Application of synchronous fluorescence spectroscopy with multivariate data analysis for determination of butter adulteration
PBN-AR
Instytucja
Wydział Matematyki i Informatyki (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
ISSN
0950-5423
EISSN
Wydawca
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
12
Strony od-do
2628-2634
Numer tomu
49
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 3)
Pozostali autorzy
+ 2
Streszczenia
Język
EN
Treść
The potential of fluorescence spectroscopy for detection of butter adulteration with palm and coconut oils was investigated. Synchronous fluorescence spectra were collected in the range of 240–700 nm with wavelength intervals (∆λ) of 10, 30, 60 and 80 nm. The applied technique was used to detect the addition of palm and coconut oils to butter, and the lowest limit of detection for adulteration (LOD – 5.5%) was observed after applying the wavelength interval of 60 nm. The multiple linear regression (MLR) models were used to calculate the level of adulteration with the lowest root mean square error of calibration (RMSEC) and root mean square error of validation (RMSEV) of 3.8 and 3.9%, respectively, for the measurements acquired at the wavelength interval of 60 nm.
Inne
System-identifier
69f418d9-5276-4c4d-8df4-8f362f4d845e
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych