Dietary fiber and cell wall polysaccharides from plum (Prunus domestica L.) fruit, juice and pomace: Comparison of composition and functional properties for three plum varieties
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (Politechnika Łódzka)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
ISSN
0963-9969
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCIENCE BV
DOI
URL
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
2
Strony od-do
1787-1794
Numer tomu
54
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 3
Słowa kluczowe
en
Pectin
Hemicellulose
Hydration
Extraction
HPSEC
Prunus domestica L.
Streszczenia
Język
en
Treść
The aim of the present work was to characterize the pectins present in plum fruit, juice, and pomace for three plum varieties, "Promis," "Najbolja," and "Dabrowicka" (all belonging to the species Prunus domestica L). The content of dietary fiber in the pomace was 5 to 9 times higher than that in the fruit. In turn, the content of soluble fibers and readily soluble pectins (water and chelator soluble pectins) was markedly lower as compared to the fruit, and their hydrodynamic volume was decreased, especially in the case of water soluble pectins. As a result, the hydration capacity of AIS from the pomace was half of that of AIS from the fruit, but its levels were still high enough for it to be used as an ingredient in food products (WBC > 5.5 g/g). Thus, plum pomace could be an efficient source of functional fibers.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
593438
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych