Biological Relevance of Lysophospholipids and Green Solutions for Their Synthesis
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (Politechnika Łódzka)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
CURRENT ORGANIC CHEMISTRY
ISSN
1385-2728
EISSN
Wydawca
BENTHAM SCIENCE PUBL LTD
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
23
Strony od-do
2928-2949
Numer tomu
18
Link do pełnego tekstu
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
en
Beneficial effects
digestion
extraction
lipases
lysophospholipids
phospholipases
Streszczenia
Język
en
Treść
Lysophospholipids (LPLs), including glycerolysophospholipids and lysosphingolipids, constitute a group of important lipid mediators. What is more, dietary LPLs have a positive impact towards health, apparently without meaningful side effects. Since the total chemical synthesis of fully active, enantiomerically pure LPLs is a very complicated challenge, the present review is devoted to biotransformations based on the action of various phospholipases and lipases that additionally fully meet the green chemistry concept. We also discuss the benefficial effects of bioactive lysophospholipids, focusing on lysophosphatidic acid, lysophosphatidylcholine, lysophosphatidylglycerol, sphingosylphosphorylcholine, lysophosphatidylinositol, lysophosphatidylserine, lysophosphatidylethanolamine, cyclic phosphatidic acid, and sphingosine- 1-phosphate. Besides, we detail their structure, enzymatic routes of in vivo generation, the main routes of enzymatic digestion in the gut and isolation of phospholipids from natural sources with carbon dioxide supercritical extraction-based processes.
Cechy publikacji
REVIEW_ARTICLE
Inne
System-identifier
576783
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych