PROTECTIVE EFFECT OF PHILESIA MAGELLANICA (COICOPIHUE) FROM CHILEAN PATAGONIA AGAINST OXIDATIVE DAMAGE
PBN-AR
Instytucja
Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Journal of the Chilean Chemical Society
ISSN
0717-9707
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
2
Strony od-do
2935-2939
Numer tomu
60
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Philesia magellanica,
Coicopihue,
Plant extract,
Antioxidant,
Human erythrocyte,
Cell membrane.
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Streszczenia
Język
en
Treść
Philesia magellanica (P. magellanica) is a plant collected in the Chilean Patagonia. Its antioxidant properties were assessed in human erythrocytes exposed in vitro to oxidative stress induced by HClO. Scanning electron microscopy (SEM) observations showed that HClO induced a morphological alteration in the red blood cells from a normal discoid to a spherocytic form, and cells of unequal size. However, a concentration as low as 1 mu M gallic acid equivalents (GAE) of P. magellanica aqueous extract neutralized the change effects of 50 mu M HClO. On the other hand, 20 mu M (GAE) of the extract considerably reduced the deleterious capacity of 0.25 mM HClO to induce hemolysis in red blood cells. In addition, X-ray diffraction experiments were performed in molecular models of the human erythrocyte membrane. These consisted in multilayers of dimyristoylphosphatidylcholine (DMPC) and dimyristoylphosphatidylethanolamine (DMPE), classes of lipids preferentially located in the outer and inner monolayers, respectively of the human erythrocyte membrane. It was observed that P. magellanica only interacted with DMPC affecting its multilayer structure. It was also observed that 0.1 mu M (GAE) of P. magellanica neutralized the structural perturbation induced by 0.05 and 0.5 mM HClO. These experiments confirmed the antioxidant properties of P. magellanica aqueous extracts.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
698003
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych