Application of synchronous fluorescence spectroscopy with multivariate data analysis for determination of butter adulteration
PBN-AR
Instytucja
Wydział Towaroznawstwa (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
ISSN
0950-5423
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
12
Strony od-do
2628-2634
Numer tomu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Słowa kluczowe
angielski
Butter adulteration;coconut oil
food quality
palm oil
synchronous fluorescence spectroscopy
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The potential of fluorescence spectroscopy for detection of butter adulteration with palm and coconut oils was investigated. Synchronous fluorescence spectra were collected in the range of 240–700 nm with wavelength intervals (∆λ) of 10, 30, 60 and 80 nm. The applied technique was used to detect the addition of palm and coconut oils to butter, and the lowest limit of detection for adulteration (LOD – 5.5%) was observed after applying the wavelength interval of 60 nm. The multiple linear regression (MLR) models were used to calculate the level of adulteration with the lowest root mean square error of calibration (RMSEC) and root mean square error of validation (RMSEV) of 3.8 and 3.9%, respectively, for the measurements acquired at the wavelength interval of 60 nm.
Inne
System-identifier
220487
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych