Consumer eating quality acceptance of new apple varieties in different European countries
PBN-AR
Instytucja
Instytut Ogrodnictwa
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
FOOD QUALITY AND PREFERENCE
ISSN
0950-3293
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCI LTD
DOI
URL
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
Strony od-do
250-259
Numer tomu
30
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Apple
Varieties
Consumer acceptance
Quality parameters
European countries
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
During January and February 2007 a European consumer test of eight new apple varieties and three standard ones was carried out in different European countries. The most common apple varieties were compared to new ones, focusing on consumer acceptance and the potential for increasing apple consumption. We sought to test the hypothesis that the introduction of new improved varieties would help to increase fruit consumption. Data from a sensory test involving 4290 consumers in seven different countries were analysed for the effects of variety and test country, age, gender and apple consumption habit of the consumer on eating quality acceptance. The results obtained showed a strong interaction between country and variety, although a group of four varieties (‘Gold Pink’, ‘CIVni’, ‘Cripps Pink’ and ‘Fuji’) formed part of a group of the varieties that were most accepted in all of the countries except Germany. Significant interactions between variety and age and variety and gender were observed, but their magnitudes were not considered to be of any practical significance. No statistically significant interaction was found between variety and apple consumption habit on eating quality acceptance.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
593892
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych