Dietary fiber and cell wall polysaccharides from plum (Prunus domestica L.) fruit, juice and pomace: Comparison of composition and functional properties for three plum varieties
PBN-AR
Instytucja
Instytut Ogrodnictwa
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
ISSN
0963-9969
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCIENCE BV
DOI
URL
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
2
Strony od-do
1787-1794
Numer tomu
54
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Pectin
Hemicellulose
Hydration
Extraction
HPSEC
Prunus domestica L.
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
0
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The aim of the present work was to characterize the pectins present in plum fruit, juice, and pomace for three plum varieties, "Promis," "Najbolja," and "Dabrowicka" (all belonging to the species Prunus domestica L). The content of dietary fiber in the pomace was 5 to 9 times higher than that in the fruit. In turn, the content of soluble fibers and readily soluble pectins (water and chelator soluble pectins) was markedly lower as compared to the fruit, and their hydrodynamic volume was decreased, especially in the case of water soluble pectins. As a result, the hydration capacity of AIS from the pomace was half of that of AIS from the fruit, but its levels were still high enough for it to be used as an ingredient in food products (WBC > 5.5 g/g). Thus, plum pomace could be an efficient source of functional fibers.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
593438
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych