Prevalence of Staphylococcus aureus and staphylococcal enterotoxins at different stages of production of raw milk cheeses - preliminary results
PBN-AR
Instytucja
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy
ISSN
0042-4870
EISSN
2300-3235
Wydawca
Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
3
Strony od-do
341-345
Numer tomu
57
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
en
cheese
raw milk
cheese-making
S. aureus
staphylococcal enterotoxins
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
The aim of the study was to identify the potential sources of contamination of traditionally made cheeses during their production with Staphylococcus aureus . The samples were collected at nine dairy farms at different points of manufacturing the cheeses. Isolation and enumeration of coagulase positive staphylococci (CPS) on Baird- Parker RPF agar was conducted, and detection of staphylococcal enterotoxins (SEs) was performed using ELISA and ELFA. The genes encoding SEs were identified by PCR. CPS were isolated from 51 samples with the highest level of contamination in mature cheese up to 107 CFU g-1. No SEs were detected in tested samples; however, enterotoxic CPS strains were found.
Cechy publikacji
praca doświadczalna
Inne
System-identifier
552928
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych