Cronobacter sakazakii - charakterystyka i znaczenie w mikrobiologii żywności
PBN-AR
Instytucja
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Medycyna Weterynaryjna
ISSN
0025-8628
EISSN
Wydawca
POLISH SOC VETERINARY SCIENCES EDITORIAL OFFICE
DOI
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
11
Strony od-do
669-672
Numer tomu
70
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
pl
zywnosc
mleko
przetwory mleczne
mikrobiologia zywnosci
zanieczyszczenia zywnosci
bakterie
Cronobacter sakazakii
zrodla zanieczyszczen
taksonomia
charakterystyka
chorobotworczosc
lekoopornosc
opornosc na antybiotyki
zagrozenia zdrowia
en
Cronobacter sakazakii
milk and milk products
food infections
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
Cronobacter sakazakii has been separated from Enterobacter cloace. They are present in the environment and a wide variety of foods. Their presence in milk and infant formulas is a particular threat. Newborns, infants and immunocompromised adults are exposed to the infections caused by C. sakazakii. The bacteria are responsible for rare but life-threatening cases of sepsis, necrotizing enterocolitis, and purulent meningitis. They are usually sensitive to ampicillin, tetracycline, chloramphenicol, gentamicin, and third-generation cephalosporins; however, some strains are resistant to many antibiotics and a constant increase in antibiotic resistance is observed. C. sakazakii infections are more common in newborns and infants. The mortality caused by the presence of C. sakazakii is high and ranges from 40-80%. The mechanisms of virulence of this species are still in the research stage.
Cechy publikacji
praca przeglądowa
Inne
System-identifier
554462