Almond mushroom Agaricus brasiliensis (Wasser et al.) - properties and culture conditions
PBN-AR
Instytucja
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus
ISSN
1644-0692
EISSN
Wydawca
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
1
Strony od-do
27-40
Numer tomu
12
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Agaricus blazei
medicinal mushrooms
cultivation
substrate
pl
Agaricus blazei
grzyby lecznicze
uprawa grzybów
podłoża uprawowe
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
26
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Almond mushroom – Agaricus brasiliensis (Wasser et al.) was discovered and popularised as late as the 20th century. However, it has been known for its exceptional properties in the places of its origin for a long time. Studies have been conducted worldwide for several decades, aiming at the precise determination of these properties and their applicability in medicine. To date it has been proven that almond mushroom extracts exhibit anticancer and antibacterial action, and reduce blood cholesterol level. They are also useful in the treatment of AIDS, diabetes, hypertension and viral hepatitis. Almond mushroom is a very tasty mushroom with an almond aroma. This species is also characterised by high protein content and low fat content. For appropriate growth and development almond mushroom requires relatively high temperatures and air humidity as well as access of light. However, world literature sources contain limited data concerning the cultivation technology of almond mushroom. In Poland almond mushroom is practically unknown, while its considerable therapeutic properties should be an incentive to initiate more extensive studies.
Język
polski
Treść
Pieczarka brazylijska – Agaricus brasiliensis (Wasser et al.) została odkryta i spopularyzowana dopiero w XX w. Jednak od dawna znana była w miejscu swego pochodzenia z niezwykłych właściwości. Na świecie od kilkudziesięciu lat prowadzone są badania, których celem jest pełne poznanie tych własności i możliwość ich wykorzystania w medycynie. Do tej pory udowodniono, że wyciągi z pieczarki brazylijskiej wykazują działanie antynowotworowe, antybakteryjne, redukują poziom cholesterolu we krwi. Pomocne są także w leczeniu AIDS, cukrzycy, nadciśnienia i wirusowego zapalenia wątroby. Pieczarka brazylijska jest bardzo smacznym grzybem o migdałowym aromacie. Charakteryzuje się między innymi wysoką zawartością białka oraz niską zawartością tłuszczu. Dla prawidłowego wzrostu oraz rozwoju gatunek ten wymaga stosunkowo wysokiej temperatury i wilgotności powietrza oraz dostępu światła. Literatura światowa zawiera jednak niewiele danych dotyczących technologii uprawy pieczarki brazylijskiej. W Polsce pieczarka brazylijska jest praktycznie grzybem nieznanym, którego znaczące właściwości lecznicze powinny skłonić do podjęcia szerszych badań.
Inne
System-identifier
0000005733