Differences in Cu content in selected mushroom species growing in the same unpolluted areas in Poland
PBN-AR
Instytucja
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH PART B-PESTICIDES FOOD CONTAMINANTS AND AGRICULTURAL WASTES
ISSN
0360-1234
EISSN
1532-4109
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
9
Strony od-do
659-666
Numer tomu
50
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 7)
Pozostali autorzy
+ 5
Słowa kluczowe
en
accumulation
copper
mushroom
species
pl
akumulacja
miedź
grzyby jadalne
gatunki grzybów
Streszczenia
Język
en
Treść
The aim of the study was to estimate copper (Cu) accumulation efficiency in whole-fruiting bodies of 18 edible and non-edible wild growing mushrooms collected from 27 places in the Wielkopolska Voivodeship. Mushrooms were collected each time from the same places to estimate the diversity in Cu accumulation between tested mushroom species within 3 consecutive years of study (2011-2013). The study results revealed various accumulation of Cu in the whole-tested mushroom fruiting bodies. The highest mean accumulation of Cu was observed in Macrolepiota procera (119.4 ± 20.0 mg kg(-1) dm), while the lowest was in Suillus luteus and Russula fellea fruiting bodies (16.1 ± 3.0 and 18.8 ± 4.6 mg kg(-1) dm, respectively). Significant differences in Cu accumulation between mushroom species collected in 2011 and in the two following years (2012 and 2013) were observed. The results indicated that sporadic consumption of these mushrooms was not related to excessive intake of Cu for the human body (no toxic influence on health).
Inne
System-identifier
0000010866
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych