Mleko i produkty mleczne jako źródło zakażeń pokarmowych u ludzi powodowanych przez Escherichia coli
PBN-AR
Instytucja
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Medycyna Weterynaryjna
ISSN
0025-8628
EISSN
Wydawca
POLISH SOC VETERINARY SCIENCES EDITORIAL OFFICE
DOI
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
2
Strony od-do
84-87
Numer tomu
71
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Słowa kluczowe
en
milk
milk products
verotoxigenic E. coli VTEC
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
Verotoxigenic E. coli (VTEC) can cause various diseases, from non-bloody diarrhoea, through haemorrhagic colitis, to haemolytic uraemic syndrome and thrombotic thrombocytopanic purpura in humans, especially in young children and the elderly. Ruminants, particularly cattle, are the main natural reservoir for VTEC. These animals are asymptomatic carriers and excretors of this pathogen and visually are indistinguishable from uninfected animals. Outbreaks of VTEC infection in humans are associated mainly with the consumption of contaminated food. There is evidence that raw cow milk can be one of these sources of infection. Contamination of milk can occur during the milking process or after pasteurization due to poor hygiene practices. It has also been found that some strains of VTEC can survive during the cheese making process and cheeses manufactured from contaminated milk can be responsible for disease in humans. This review article discusses the problem of food-borne infections caused by milk and milk products contaminated with VTEC.
Cechy publikacji
praca przeglądowa
Inne
System-identifier
PX-56b4596a8106eb71826de82d