Effect of dietary organic selenium on fatty acid composition in nutria (Myocastor coypus Mol.) livers
PBN-AR
Instytucja
Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
ISSN
1438-7697
EISSN
1438-9312
Wydawca
WILEY-BLACKWELL
DOI
URL
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
2
Strony od-do
170-175
Numer tomu
115
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
en
Fatty acid;Liver;Nutria;Selenized yeast
Streszczenia
Język
en
Treść
Young, female nutrias (n = 13) were fed a diet supplemented with 0.36 mg/kg selenium in selenium-enriched yeast (SeY; Sel-Plex; Alltech, Inc., Nicholasville, KY) for 60 days (total Se concentration in the basal diet was ∼0.1 mg/kg). Concentrations of fatty acids (FA) in the liver were compared to those of nutrias on a control diet (n = 11). Animals were sacrificed at 8 months of age and liver samples (approximately 30 g) were collected. The gas-chromatographic analysis of tissue samples from the experimental group revealed a significant decrease in saturated fatty acids (p<0.001), monounsaturated fatty acid (p = 0.006), and polyunsaturated fatty acid (PUFA) (p = 0.02) compared to controls. The linoleic and linolenic acids, which are precursors of n-6 and n-3 PUFA, respectively, were significantly lower (p = 0.01 and p<0.001, respectively) in the supplemented group. The n-6 to n-3 PUFA ratio was significantly affected (p = 0.001) by the SeY dietary supplement (13.17 vs. 8.93, respectively).
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
627949
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych