Comparison of flavonoids profile in sprouts of common buckwheat cultivars and wild tartary buckwheat
PBN-AR
Instytucja
Wydział Przyrodniczy (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
EN
Czasopismo
International Journal of Food Science and Technology
ISSN
0950-5423
EISSN
Wydawca
WILEY-BLACKWELL
DOI
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
9
Strony od-do
1977-1984
Numer tomu
49
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,4
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 2
Autorzy przekładu
(liczba autorów przekładu: 0)
Słowa kluczowe
PL
Flawonoidy
Gryka
Gryka tatarka
Kiełki
Odmiany roślin
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Oryginał autora
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Streszczenia
Język
EN
Treść
In this study, major types of flavonoids in 7-day sprouts of five common buckwheat cultivars grown in Poland (Hruszowska, Kora, Panda, Luba and Emka) and wild tartary buckwheat were investigated. Results demonstrated that sprouts of common buckwheat cultivars and wild tartary buckwheat contained both known and a newly discovered flavonol: quercetin 3-O-galactosyl-rhamnoside. An exceptionally high content of this flavonoid was found in cotyledons of wild tartary buckwheat (30.79 ? 0.14 mg g ? 1 DW), exceeding about 10 times level of rutin (3.16 ? 0.07 mg g ? 1 DW). The results are not consistent with the data published so far on the content of flavonoids in sprouts of tartary buckwheat. Higher levels of flavo- noids were measured in cotyledons than in hypocotyls with the exception of anthocyanins, which were present in higher amounts in hypocotyls. Cotyledons of common buckwheat sprouts were rich in C-glyco- sides of luteolin and apigenin, the total content of which exceeded ca . 5 times the concentration of rutin.
Cechy publikacji
oryginalny artykuł naukowy
Inne
System-identifier
0272501240217
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych