Accumulation of elements by edible mushroom species, Part 1, Problem of trace element toxicity in mushrooms
PBN-AR
Instytucja
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH PART B-PESTICIDES FOOD CONTAMINANTS AND AGRICULTURAL WASTES
ISSN
0360-1234
EISSN
1532-4109
Wydawca
Taylor & Francis
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
1
Strony od-do
69-81
Numer tomu
48
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 6)
Pozostali autorzy
+ 4
Słowa kluczowe
en
edible mushroom species
food safety
foods
heavy metals
mushroom
trace elements
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
26
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The aim of this study was to evaluate Cd, Co, Cu, Hg, Ni, Pb, Sr and Zn accumulation in six edible mushroom species and to assess their risk and benefits to human consumers. Mushrooms (Leccinium aurantiacum, Xerocomus badius, Lactarius deliciosus, Boletus edulis, Cantharellus cibarius and Suillus luteus) were collected from selected regions of Poland during 1990–2010. The highest diversity between studied mushroom species was observed in terms of Cu and Zn accumulation. Significant differences in the accumulation efficiency were found among the six mushroom species examined. The most efficient were Boletus edulis (Cd and Hg), Suillus luteus (Cu and Sr), and Lactarius deliciosus (Pb and Zn). In the case of Co and Ni, the most effective were Xerocomus badius and Leccinium aurantiacum, respectively. The calculated bioconcentration factor (BCF) values of Cd, Cu, Hg, Sr and Zn were > 1 for all species in this study while Co, Ni and Pb usually were bioexcluded (BCF < 1). Additionally, based on the calculated daily intake rates of trace elements determined it can be concluded that occasional consumption of fruiting bodies of L. aurantiacum, X. badius, L. deliciosus, B. edulis, C. cibarius and S. luteus collected in Poland is safe and this finding largely agrees with results from recent studies by other authors.
Inne
System-identifier
0000005722
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych