Accumulation of elements by edible mushroom species, 2, A comparison of aluminium, barium and nutritional element contents
PBN-AR
Instytucja
Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND HEALTH PART B-PESTICIDES FOOD CONTAMINANTS AND AGRICULTURAL WASTES
ISSN
0360-1234
EISSN
1532-4109
Wydawca
Taylor & Francis
DOI
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
4
Strony od-do
308-317
Numer tomu
48
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 6)
Pozostali autorzy
+ 4
Słowa kluczowe
en
accumulation
aluminium
barium
edible mushroom species
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
26
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
The aim of the study was to compare accumulation efficiency of Al, Ba and nutritional elements (Ca, Fe, K, Mg, Mn, Na) exhibited by six edible mushrooms collected in particular regions of Poland during the last 20 years. The studied mushroom species were Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Lactarius deliciosus, Leccinum aurantiacum, Suillus luteus and Xerocomus badius. The highest and the lowest concentrations of the elements in tested mushroom species were 11 – 410, 34 – 337, 16785 – 34600, 140 – 607, 12 – 75 and 16 – 143 mg kg−1d.m., respectively. The highest average concentrations of Al, Mg and Mn were observed in Suillus luteus fruiting bodies, while for Ba, Ca, K and Na it was in Lactarius deliciosus. BCF >1 was found for K and Mg in all tested mushroom species and additionally for the highest Ca and Na concentrations of all tested mushroom species except for C. cibarius and S. luteus, respectively. For the other tested elements (Al, Ba, Fe and Mn) BCF values < 1 were recorded.
Inne
System-identifier
0000005721
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych