Effect of sample preparation procedure for the determination of As, Sb and Se in fruit juices by HG-ICP-OES
PBN-AR
Instytucja
Wydział Chemiczny (Politechnika Wrocławska)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
eng
Czasopismo
FOOD CHEMISTRY
ISSN
0308-8146
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
Strony od-do
414-419
Numer tomu
vol. 159
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Słowa kluczowe
pol
napoje
generowanie wodorków
spektrometria emisyjna
pierwiastki śladowe
Streszczenia
Język
eng
Treść
Various sample preparation procedures for the simultaneous determination of As, Sb and Se in fruit juices by hydride generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry (HG-ICP-OES) were examined. Applicability of total wet digestion with HNO3/H2O2, partial decomposition (solubilisation in aqua regia), 1:1 dilution with 2% (v/v) HNO3 and direct analysis were evaluated. Hydrides were generated in the reaction of an acidified sample with NaBH4 after pre-reduction with KI–ascorbic acid for total As and Sb, and boiling with HCl for total Se. Best results, i.e. limits of detection (LODs) of 0.51–0.73 ng mL-1, precision (RSD) within 1.7–3.6% and recoveries for spiked samples between 101% and 106% were found using aqua regia treatment. This procedure simplifying and improving sample preparation step prior to As, Sb and Se measurements in fruit juices by HG-ICP-OES, thus could be adequate for the routine analysis in terms of the quality control of these drinks.
Inne
System-identifier
000192159
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych