Addition of strawberries to the usual diet increases postprandial but not fasting non-urate plasma antioxidant activity in healthy subjects
PBN-AR
Instytucja
Instytut Ogrodnictwa
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
JOURNAL OF CLINICAL BIOCHEMISTRY AND NUTRITION
ISSN
0912-0009
EISSN
Wydawca
JOURNAL CLINICAL BIOCHEMISTRY & NUTRITION
DOI
URL
Rok publikacji
2016
Numer zeszytu
3
Strony od-do
191-198
Numer tomu
59
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
strawberry
plasma antioxidant activity
phenolics
dietary antioxidants
bioactive compounds
supplements and functional foods
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja ostateczna autora
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Przed publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Strawberries can augment plasma antioxidant activity, but this may be confounded by selection of methods, time of blood sampling and concomitant dietary restrictions. We examined the effect of strawberry consumption on ferric reducing ability (FRAP) and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity (DPPH-test) of native and non-urate plasma in healthy subjects on their usual diet. Eleven subjects consumed strawberries (500 g daily) for 9 days. Fasting and 3-h postprandial plasma and 24-h urine collection were obtained before, during and after strawberry course for FRAP, DPPH-test and polyphenols determination. Fifteen subjects served as a control in respect to plasma antioxidant activity changes and effect of 300 mg of oral ascorbate. First, 5th and 9th strawberry dose increased 3-h postprandial DPPH-test by 17.4, 17.6 and 12.6%, and FRAP by 15.5, 25.6 and 21.4% in comparison to fasting values in non-urate plasma (p<0.05). In native plasma only a trend was observed to higher postprandial values for both tests. Strawberries increased urinary urolithin A and 4-hydroxyhippuric acid whereas plasma polyphenols were stable. No changes of FRAP and DPPH-test were noted in controls and after ascorbate intake. Strawberries transiently increased non-urate plasma antioxidant activity but this cannot be attributed to direct antioxidant effect of polyphenols and ascorbate.
Cechy publikacji
Oryginalny artykuł naukowy
Inne
System-identifier
PX-581b41f4c2dc10f2619de310
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych