Changes in cell wall stiffness and microstructure in ultrasonically treated apple.
PBN-AR
Instytucja
Instytut Ogrodnictwa
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING (40pkt w roku publikacji)
ISSN
0260-8774
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCI LTD
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
Strony od-do
1-8
Numer tomu
197
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
Ultrasound
Apple fruit
Cell wall
AFM
Stiffness
CLSM
Open access
Tryb otwartego dostępu
Inne
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Ultrasounds (US) enhances mass transfer in fruit, however, evidence of changes triggered at cell wall level are still very scarce. Apple tissue was subjected to ultrasound for 7.5, 15 or 30 min in order to evaluate the effect on the cell wall. The distribution of galacturonic acid (GalA) in water (WSP), calcium chelator (CSP) and sodium carbonate (DASP) soluble pectin fractions extracted from cell walls was measured. Cell wall stiffness was evaluated using an atomic force microscope. The cellular structure was studied using a confocal microscope. Area, perimeter, roughness and circularity of objects in the images were analyzed. Cell wall stiffness gradually decreased from 8.97 MPa to 4.24 MPa after 30 min. Low content of GalA in WSP fraction for the control samples showed a relatively low level of pectin solubilization in the apples used. Most GalA was distributed in DASP. A significant increase in GalA content in WSP as a function of time of US treatment was observed. Similarly, US increased the GalA content in CSP and DASP fractions, but a significant effect only occurred after the longest treatment time (30 min). The content of GalA in the insoluble fraction finally increased after 30 min. This showed that ultrasounds increased the overall pectin solubilization in cell walls. The exposure to ultrasound caused a significant decrease in the average area and the mean perimeter of the objects due to an increase in the area contributed by small objects (<6000 μm2). This has confirmed that ultrasounds creates intercellular spaces in fruit tissue.
Cechy publikacji
Oryginalny artykuł naukowy
Inne
System-identifier
PX-585399e782ce889b12859f62
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych