Improving vitamin content and nutritional value of legume yield through water and hormonal seed priming
PBN-AR
Instytucja
Instytut Fizjologii Roślin im. Franciszka Górskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Legume Research
ISSN
0250-5371
EISSN
Wydawca
AGRICULTURAL RESEARCH COMMUNICATION CENTRE
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
2
Strony od-do
185-193
Numer tomu
38
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,5
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Słowa kluczowe
angielski
24-Epibrassinolide,
Lupine,
Nutritional value,
Pea,
Seed priming,
Vitamins.
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Seed priming is one of the methods to improve plant vigour, overcome difficult habitat conditions, and consequently obtain a higher yield. Far less is known about effect of parental seed priming on quality of the seeds produced. The aim of our study was to evaluate the effect of water and hormonal (brassinosteroid) seed priming on the chemical content of the seed yield of pea and lupine, grown in a pot experiment and in the field. Pre-sowing water soaking of parental plant seeds resulted in significant increased protein, lipid, sugar, vitamin E, C and provitamin A content in seeds collected from these plants compared to the content in seeds collected from the control plants (without pre-sowing seed soaking). Priming with brassinosteroid enhanced these effects. The results showed that seed priming may be effectively used as a simple method for improving the quality of legume seeds.
Cechy publikacji
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:653153
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych