Mikrobiota kiszonek
PBN-AR
Instytucja
Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy
Książka
Tytuł książki
Ocena jakości i bezpieczeństwa pasz. Cz. II
Data publikacji
2015
ISBN
978-83-7607-293-7
Wydawca
Instytut Zootechniki w Krakowie, Krajowe Laboratorium Pasz w Lublinie
Publikacja
Główny język publikacji
pl
Tytuł rozdziału
Mikrobiota kiszonek
Rok publikacji
2015
Strony (od-do)
33-42
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
1,047
Hasło encyklopedyczne
Słowa kluczowe
pl
kiszonki
drobnoustroje
C. botulinum
toksyny botulinowe,
L. monocytogenes
Streszczenia
Język
pl
Treść
Mikroflora kiszonki ma ogromny wpływ na zdrowie i produkcyjność zwierząt, a pośrednio także na zdrowie ludzi. Dlatego bardzo ważne jest właściwe nawożenie pól i użytków zielonych, z których pozyskiwane są zielonki, poprawne ich zakiszanie oraz stosowanie efektywnych metod przetwarzania żywności pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso), obniżających ryzyko wystąpienia czynników patogennych dla człowieka (L. monocytogenes, C. botulinum, toksyny botulinowe). W artykule opisano najważniejsze grupy drobnoustrojów występujące w kiszonkach, w tym potencjalne czynniki patogenne dla zwierząt i ludzi, a także wyniki najnowszych badań mikrobiologicznych kiszonek stosowanych w Polsce.
Cechy publikacji
rozdział w mongrafii
Inne
System-identifier
PX-58bd0540d5dee9618ea7438a