Long term follow up of celiac disease-is atherosclerosis a problem?
PBN-AR
Instytucja
Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Nutrients
ISSN
2072-6643
EISSN
2072-6643
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
7
Strony od-do
2718-2729
Numer tomu
6
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Słowa kluczowe
en
celiac disease
atherosclerosis
obesity
diabetes mellitus
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Celiac disease (CD) is a lifelong condition and it often involves impaired nutrition, wide spectrum of symptoms and it requires constant dietetic treatment. The impact of the gluten-free diet on patients' nutritional status and on the other biochemical parameters is being widely investigated. In this article we looked into particular risk factors that might lead to increased prevalence of atherosclerosis in CD patients, including nutritional status, gluten-free diet, lipids profile and concomitant disease-type 1 diabetes mellitus. Here, we present the current data and research on these risk factors of atherosclerosis with respect to celiac disease.
Inne
System-identifier
0000013451
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych