Metabolism of strawberry mono- and dimeric ellagitannins in rats fed a diet containing fructo-oligosaccharides
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (Politechnika Łódzka)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
European Journal of Nutrition (35pkt w roku publikacji)
ISSN
1436-6207
EISSN
1436-6215
Wydawca
SPRINGER HEIDELBERG
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
2
Strony od-do
853-864
Numer tomu
56
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 4
Słowa kluczowe
en
Bifidobacteria
Fructans
Hydrolysable tannins
Lactic acid bacteria
Nasutins
Urolithins
Streszczenia
Język
en
Treść
Purpose We investigated the effects of dietary supplementation with strawberry extracts rich in ETs and fructooligosaccharides (FOS) on the intestinal microbiota and the formation of bacterial metabolites in the distal intestine, as well as the absorption of ET metabolites and antioxidant status in rats. Methods Rats were allocated into six groups of eight animals each and fed for 4 weeks with a control diet (group C), a control diet supplemented with FOS (group C + FOS) or modifications of these diets, in which a monomeric or dimeric ET-rich extract was added (groups ME and ME + FOS or DE and DE + FOS, respectively). Results The extract addition, the FOS addition and their interaction significantly affected the total and selected bacterial counts in the caecal digesta (all P < 0.005). The total bacterial count was the highest in group C + FOS, lower in group DE and the lowest in group ME + FOS (10.6, 10.3 and 8.52 log cells/g, respectively; P ≤ 0.05). The total caecal content of ET metabolites was higher in the ME and ME + FOS group than in the DE and DE + FOS group, respectively (67.8 and 89.5 vs. 13.0 and 18.0 μg/g, respectively; P < 0.001). The total plasma concentration of ET metabolites was higher in the ME + FOS and DE + FOS group than in the ME group (248 and 281 vs. 8.13 ng/mL, respectively; P < 0.001). Conclusions ETs of the monomeric ET-rich extract are more prone to intestinal breakdown than those of the dimeric ET-rich extract, and absorption of their metabolites can be increased by dietary FOS; however, together, they evoke strong antibacterial activity.
Cechy publikacji
discipline:Biotechnologia – dziedzina nauk chemicznych
discipline:Biotechnologia – dziedzina nauk rolniczych
discipline:Nauki o zdrowiu
discipline:Technologia żywności i żywienia
discipline:Biotechnology – field of chemical sciences
discipline:Biotechnology – field of agricultural sciences
discipline:Health sciences
discipline:Food and nutrition sciences
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:721460
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych