Areas of agricultural applicability of biosurfactants
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Książka
Tytuł książki
Book of abstracts. 10th International Conference on Agrophysics, 5-7.06.2013 Lublin, Poland
Data publikacji
2013
ISBN
978-83-89969-09-5
Wydawca
Instytut Agrofizyki PAN
Publikacja
Główny język publikacji
angielski
Tytuł rozdziału
Areas of agricultural applicability of biosurfactants
Rok publikacji
2013
Strony (od-do)
46-46
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,14
Hasło encyklopedyczne
Konferencja
Indeksowana w Scopus
nie
Indeksowana w Web of Science Core Collection
nie
Liczba cytowań z Web of Science Core Collection
Nazwa konferencji (skrócona)
ICA 2013
Nazwa konferencji
10th International Conference on Agrophysics, 5-7.06.2013 Lublin, Poland
Początek konferencji
2013-06-05
Koniec konferencji
2013-06-07
Lokalizacja konferencji
Lublin
Kraj konferencji
PL
Lista innych baz czasopism i abstraktów w których była indeksowana
Open access
Tryb otwartego dostępu
Witryna wydawcy
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Biosurfactants are amphiphilic compounds synthesized or excreted extracellularly by some living organisms. Owing to the general properties of surfactants, they are soluble in both water and oil due to the presence of hydrophobic and hydrophilic domains in a molecule. In concentrations of surfactants higher than the Critical Micelle Concentration (CMC), they are able to decrease surface and interfacial tension at the interfaces between liquids, solids, and gases and they can also increase solubility, bioavailability, mobility, and subsequent biodegradation of hydrophobic or water-insoluble organic compounds. Biosurfactants are mainly categorized by their chemical composition to: - glycolipids; - liposaccharides; - lipopeptides; - fatty acids and neutral lipids; - phospholipids (Zajic & Seffens, 1984). The best-known group of biosurfactants are glycolipids, and among them - rhamnolipids synthesized by different Pseudomonas species and sophorolipids produced by different species of the yeast Candida (formerly Torulopsis). Biosurfactants are a possible alternative to classically used surfactants because they are biodegradable, exhibit low toxicity to the natural environment, and are effective at extremely low or high temperatures and pH. Some biosurfactants can be used in agriculture in the process of enhanced bioremediation of soil, e.g. during removal of hydrocarbons and heavy metals (Mulligan, 2005). They can also replace more toxic classical surfactants that are pesticides components. Due to their amphihilic properties and antimicrobial activi-ty against plant pathogens, several biosurfactants can be involved in production of fertilizers (Sachdev & Cameotra, 2013). The aim of our work is to present the areas of agricultural applicability of biosurfactants.
Inne
System-identifier
PX-58ae9d3dd5dee56058288bcd