Quality of different kinds of oils
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Książka
Tytuł książki
Book of abstracts. 11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, 26-28.09.2016 Lublin, Poland
Data publikacji
2016
ISBN
978-83-89969-43-9
Wydawca
Instytut Agrofizyki PAN
Publikacja
Główny język publikacji
angielski
Tytuł rozdziału
Quality of different kinds of oils
Rok publikacji
2016
Strony (od-do)
202-202
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0,14
Hasło encyklopedyczne
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 1
Autorzy przekładu
(liczba autorów przekładu: 0)
Konferencja
Indeksowana w Scopus
nie
Indeksowana w Web of Science Core Collection
nie
Liczba cytowań z Web of Science Core Collection
Nazwa konferencji (skrócona)
ICA 2016
Nazwa konferencji
11th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, 26-28.09.2016 Lublin, Poland
Początek konferencji
2016-09-26
Koniec konferencji
2016-09-28
Lokalizacja konferencji
Lublin
Kraj konferencji
PL
Lista innych baz czasopism i abstraktów w których była indeksowana
Open access
Tryb otwartego dostępu
Witryna wydawcy
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Introduction: The quality requirements forced both by the oil industry and more health-conscious consumers continue to increase and this trend forces the oil producers to improve their technology. It is achieved through the application of the most advanced technological solutions in different fields in order to obtain fats with the best health, nutritional and utilitarian attributes. Moreover, the ecological and economic aspect of fat production should be emphasized. In recent years there has been an increase in consumer interest in consumption of cold-pressed edible oils. The reason for this trend is the notion that these oils are superior in terms of nutritional oils-mane received by hot stamping, extraction and refining. On the Polish market there are an increasing number of domestic and imported cold-pressed oils produced mainly from rapeseed and sunflower. They are also more exotic materials, with special properties, for example: grapeseed, sesame, corn, safflower and others. Methods: The aim of this work was to compare the quality of Kropla zdrowia® rapeseed oil with cold-pressed and fully refined oils. Fatty acid profile, acid number (AV), peroxide value (PV), anisidine value (LA), iodine value (LI), a general technique (BO), content of chlorophyll and carotenoid pigments, content of β-carotene, tocopherols and PC-8 were determined. The quality cold pressed oils: commercial rapeseed (RT), virgin olive oil (O), olive oil (OL) and grapeseed (W); and fully rafined rapeseed oil (R) and sunflower (S) were investigated in comparison to rapeseed Kopla zdrowia® rapeseed oil (KZ). Results: Generally, quality of examined cold pressed oils was good. LK value amounted to from 0.25 to 2.1 KOH•g-1, LN value was from 1.2 to 1.57 meq O2•kg-1. Contain of carotenoid pigments was between 0.165 and 0.267. Sterols content was about 30% higher in cold pressed rapeseed oil in comparition to fully rafined oil.
Inne
System-identifier
PX-58ac290bd5de6552aaf16351