Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Przemysł Chemiczny
ISSN
0033-2496
EISSN
Wydawca
Wydawnictwo SIGMA - N O T Sp. z o.o.
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
6
Strony od-do
912-916
Numer tomu
94
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Streszczenia
Język
pl
Treść
Aktywne roślinne metabolity wtórne z grupy związków fenolowych (polifenole i hydroksykwasy karboksylowe) były ekstrahowane 80- proc. metanolem z miąższu dwunastu odmian należących do trzech gatunków dyni (Cucurbita sp.). Metodą Folina i Ciocalteu oznaczano sumę fenoli, a techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC UV-Vis) dokonano identyfikacji 6 kwasów fenolowych (kwas p-hydroksybenzoesowy, chlorogenowy, kawowy, syryngowy, p-trans-kumarowy oraz ferulowy) oraz jednego flawonoidu (rutyna). Badano również aktywność antyoksydacyjną ekstraktów, a odnotowane statystycznie istotne różnice w uzyskanych wynikach wskazują na istnienie dużego zróżnicowania pod względem walorów prozdrowotnych pomiędzy badanymi odmianami oraz gatunkami dyni. Od wielu lat konsumenci przejawiają niesłabnące zainteresowanie zdrowym stylem życia. Świadomie wybierają oni produkty żywnościowe charakteryzujące się korzystnym wpływem na ich zdrowie. Z tego powodu nie tylko w przemyśle rolno-spożywczym, ale również w chemii i technologii żywności zwraca się szczególną uwagę na źródła naturalnych antyoksydantów pochodzenia roślinnego1). Rosnące zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi sprawia, że poszukuje się gatunków roślin uprawnych o silnych właściwościach prozdrowotnych2). Dynia (Cucurbita sp.) jest jednoroczną rośliną z rodziny dyniowatych (Cucu[...]
Język
en
Treść
Twelve cultivars of 3 pumpkin species (Cucurbita sp.) were extd. with 80% MeOH. The exts. were analyzed for contents of phenolic compds. by high-performance liq. chromatog. and for antioxidant properties by 2 spectroscopic methods: ferric ion-reducing ability of plasma and a 2,2-diphenyl- 1-picrohydrazyl-radical-based one. Six phenolic acids (p-hydroxybenzoic, chlorogenic, caffeic, syringic, p-transcoumaric and ferulic acids) and one flavonoid (rutin) were found in the exts. Significant differences obsd. for the tested cultivars suggest various health-promoting qualities of particular pumpkin genotypes.
Inne
System-identifier
URa80e57253b4a48a2984a007cb7e7337f
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych