Polifenole, hydroksykwasy karboksylowe i karotenoidy w owocach suchodrzewu jadalnego (Lonicera coerulea var. kamtschatica)
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Przemysł Chemiczny
ISSN
0033-2496
EISSN
Wydawca
Wydawnictwo SIGMA - N O T Sp. z o.o.
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
6
Strony od-do
948-953
Numer tomu
93
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 2
Słowa kluczowe
pl
polifenole, hydroksykwasy karboksylowe, karotenoidy, suchodrzew jadalny, metabolity wtórne
en
polyphenols, carboxylic hydroxyacids, carotenoids, blue honeysuckle, secondary metabolites
Streszczenia
Język
pl
Treść
Aktywne biologicznie wtórne metabolity roślinne oznaczano w ekstraktach owoców dwóch odmian suchodrzewu jadalnego (jagody kamczackiej, Lonicera coerulea var. kamtschatica), wykorzystując metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej HPLC-DAD (high performance liquid chromatography, photodiode array detector) oraz HPLC UV-Vis. Zidentyfikowano 5 kwasów fenolowych (kwas chlorogenowy, ferulowy, salicylowy, cynamonowy i kawowy) oraz 3 związki z grupy flawonoidów (katechina, kwercetyna i rutyna). Spośród karotenoidów stwierdzono obecność luteiny, zeaksantyny i β-karotenu. Obecność związków fenolowych korelowała z potencjałem antyoksydacyjnym ekstraktów, mierzonym jako pojemność przeciwrodnikowa metodą elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR, electron paramagnetic resonance). Dużą aktywność przeciwutleniającą owoców jagody kamczackiej potwierdzono w badaniach porównawczych z wykorzystaniem ekstraktów innych owoców jagodowych (maliny i jeżyny) bogatych w antyoksydanty z grupy związków fenolowych. Polyphenols, carboxylic hydroxyacids and carotenoids in berries of blue honeysuckle (Lonicera coerulea var. kamtschatica) Polifenole, hydroksykwasy karboksylowe i karotenoidy w owocach suchodrzewu jadalnego (Lonicera coerulea var. kamtschatica) - ResearchGate. Available from: http://www.researchgate.net/publication/270875628_Polyphenols_carboxylic_hydroxyacids_and_carotenoids_in_berries_of_blue_honeysuckle_(Lonicera_coerulea_var._kamtschatica)_Polifenole_hydroksykwasy_karboksylowe_i_karotenoidy_w_owocach_suchodrzewu_jadalnego_(Lonicera_coerulea_var._kamtschatica) [accessed Oct 15, 2015].
Język
en
Treść
Two cultivars of blue honeysuckle (Lonicera coerulea var. kamtschatica) were extd. with acidic MeOH to recover chlorogenic, ferulic, salicyl, cinnamic, and caffeic acids, catechin, quercetin, rutin, lutein, zeaxanthin and β-carotene. The exts. were analyzed by high-performance liq. chromatog. to identify the components. Antioxidant potential of the exts. was detd. by electron paramagnetic resonance spectroscopy and confirmed by comparative measurements of other berry exts. (raspberry, blackberry). Polyphenols, carboxylic hydroxyacids and carotenoids in berries of blue honeysuckle (Lonicera coerulea var. kamtschatica) Polifenole, hydroksykwasy karboksylowe i karotenoidy w owocach suchodrzewu jadalnego (Lonicera coerulea var. kamtschatica) - ResearchGate. Available from: http://www.researchgate.net/publication/270875628_Polyphenols_carboxylic_hydroxyacids_and_carotenoids_in_berries_of_blue_honeysuckle_(Lonicera_coerulea_var._kamtschatica)_Polifenole_hydroksykwasy_karboksylowe_i_karotenoidy_w_owocach_suchodrzewu_jadalnego_(Lonicera_coerulea_var._kamtschatica) [accessed Oct 15, 2015].
Inne
System-identifier
UR6b89066236f7481787a33dba49765852
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych