Vineyard performance and fruit quality of some interspecific grapevine cultivars in cool climate conditions
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Folia Horticulturae
ISSN
0867-1761
EISSN
2083-5965
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2015
Numer zeszytu
1
Strony od-do
21-31
Numer tomu
27
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Słowa kluczowe
en
Vitis sp.,environmental factors, vigour, fruit composition, antioxidants
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Oryginał autora
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne-Bez utworów zależnych
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
A study of 13 grapevine cultivars was carried out in a vineyard located near Krakow (Poland) in order to identify the most suitable grapevine cultivars for cool climate regions. The vines’ vigour, yield and the yield efficiency index were studied in the years 2010-2013. The grapes were analysed to determine soluble solids content (SSC), titratable acidity, total polyphenol content (TPC) as well as fruit antioxidant activity (FRAP). Moreover, organic acid concentrations (tartaric, malic, citric and ascorbic) were ascertained. Significant fluctuations in yield and quality were caused by variable climatic conditions during the vegetation period, especially before the vintage. SSC varied from 15.7°Brix (‘Swenson Red’) to 20.8°Brix (‘Frontenac’). The highest sugar:acid ratio was measured for ‘Regent’ as well as for ‘Hibernal’ and ‘Muskat Odesskij’ among white grapes. The lowest concentration of tartaric acid was measured for ‘Frontenac’ (1.03 g L-1) as well as ‘Jutrzenka’ (1.76 g L-1). The latter cultivar tended to accumulate one of the highest amounts of malic and citric acid. The highest total polyphenol content along with outstanding antioxidant activity was measured for the following red cultivars: ‘Frontenac’, ‘Leon Millot’ and ‘Marechal Foch’. The most promising cultivars were ‘Seyval Blanc’, ‘Aurora’ and ‘Regent’, which performed well in terms of their moderate vigour, increased fruitfulness and consistently higher yields.
Inne
System-identifier
UR15e2f0bb92164d8e9fee2f98f212c06f
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych