Metabolizm kwasu L-jabłkowego przez drożdże winiarskie
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Advances in Microbiology
ISSN
0079-4252
EISSN
Wydawca
Polskie Towarzystwo Mikrobiologów.
DOI
URL
Rok publikacji
2014
Numer zeszytu
4
Strony od-do
345-351
Numer tomu
53
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Słowa kluczowe
pl
drożdże, enzym jabłkowy, kwas L-jabłkowy, S. cerevisiae , S. pombe
en
yeasts, malic enzyme, L-malic acid, S. cerevisiae , S. pombe
Streszczenia
Język
en
Treść
Biochemical characterization of L-malate degradation pathways indicates that the physiological role and regulation of L-malic acid metabolism different significantly between the K(–) and K(+) yeasts. In contrast to K(+), K(–) group including Saccharomyces strains, Schizosccharomyces pombe and Zygosaccharomyces bailli that are capable of utilizing only the TCA cycle intermediates in the presence of glucose or other sources of carbon. Variety of factors that influence the ability of yeast strains to efficiently degrade L-malate is associated with the wine fermentation process, intracellular transport and effective acid metabolism. The paper presents the essential information regarding the construction and regulation of the gene encoding malic enzyme expression and the role of L-malic acid in the yeast metabolism.
Inne
System-identifier
URf055bb8405c64e2f85251dbc7bd0c611