Effect of long term administration of resveratrol on lipid concentration in selected organs and liver’s histology in rats fed high fructose diet
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
Journal of Functional Foods
ISSN
1756-4646
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2013
Numer zeszytu
1
Strony od-do
299-305
Numer tomu
5
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Słowa kluczowe
en
Resveratrol, High fructose diet, Lipids, Rats, Liver
Streszczenia
Język
en
Treść
The aim of this study was to evaluate the effect of long term administration (4 months) of resveratrol (RSV) with high fructose (HF) diet (63%) on selected biochemical parameters and lipids content in different tissues of rats. Lipid profile in serum of rats was not affected by the addition of resveratrol to the experimental diets. The concentration of tiobarbituric acid reactive substances (TBARS; expressed as the melanodialdehyde – MDA equivalents) was significantly lower in the serum of rats fed HF diet with the addition of 0.04% and 0.06% of resveratrol. Crude lipids content in hearts was lower in rats fed with HF diet with the addition of 0.06% RSV. The concentration of lipids was also significantly lower in the liver of animals fed with HF diet with the addition of 0.04% or 0.06%. These results indicated that resveratrol significantly decreased fat accumulation and oxidative stress in rats fed with a high fructose diet.
Inne
System-identifier
URa6283f4a86764fb3acdcac846270e3ab
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych