Dlaczego warto jeść piętki chleba? : o przesądach kulinarnych
PBN-AR
Instytucja
Wydział Filologiczny (Uniwersytet Opolski)
Książka
Tytuł książki
Świat kuriozów : od zadziwienia do fascynacji
Data publikacji
2016
ISBN
Wydawca
Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego
Publikacja
Główny język publikacji
pl
Tytuł rozdziału
Dlaczego warto jeść piętki chleba? : o przesądach kulinarnych
Rok publikacji
2016
Strony (od-do)
65-80
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.75
Hasło encyklopedyczne
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Słowa kluczowe
pl
kulinaria, przesądy, wierzenia, sztućce, składniki żywnościowe
en
culinary art, superstitions, beliefs, cutlery, food articles
Streszczenia
Język
pl
Treść
Z kulinariami związanych jest wiele różnorodnych przesądów. W kuchni polskiej znajduje się mnóstwo składników żywieniowych, których spożywanie na przestrzeni wieków obrosło wieloma wierzeniami. W niniejszym artykule omówiono zachowania przesądne dotyczące wybranych składników żywnościowych (chleba, kapusty, ziemniaków, cukru) oraz rekwizytów kuchennych (garnków i sztućców). Zaprezentowane materiały pochodzą z dwóch źródeł: zastanych (opracowań etnograficznych wydanych przed 1945 r.) i wywołanych (zebranych podczas wywiadów prowadzonych w 2015 r. w obrębie dwóch województw - śląskiego i opolskiego).
Inne
System-identifier
UO409a25c24fe142a0923d6ff3fa4e1071