Breaking tester for examining strength of consolidated starch
PBN-AR
Instytucja
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
International Agrophysics (25pkt w roku publikacji)
ISSN
0236-8722
EISSN
Wydawca
Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego
DOI
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
2
Strony od-do
251 - 258
Numer tomu
31
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Słowa kluczowe
angielski
starch
powders
flowability
breaking
strength
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa-Niekomercyjne
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Razem z publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
angielski
Treść
A new method based on the measurement of force required to break by bending a vertical column of consolidated powder was elaborated, and its results were compared with the ones obtained from the Jenike shear test. A new apparatus was built based on a vertical cylindrical chamber divided into two cylinders connected with a horizontal hinge. The apparatus was tested with samples of potato, maize and wheat starches with moisture content of 6, 12 and 17% and with the addition of a lubricant. Results of testing revealed significant differences in measured force required to rotate the upper part of the cylinder away from the lower one. The average force varied from 0.138 N for maize starch to 0.143 N for potato starch, while, for various moisture contents, the measured force varied from 0.135 N for 6% to 0.143 N for 17% mc. The results were compared with the results of a direct shear test.
Cechy publikacji
original_article
Inne
System-identifier
PX-594cf365d5de4db14544cffd
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych