Bioactive phenolics from in vitro cultures of Lactuca aculeata Boiss. et Kotschy
PBN-AR
Instytucja
Instytut Farmakologii im. Jerzego Maja Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Phytochemistry Letters (20pkt w roku publikacji)
ISSN
1874-3900
EISSN
Wydawca
ELSEVIER SCIENCE BV
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
Strony od-do
7-11
Numer tomu
19
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Streszczenia
Język
angielski
Treść
A callus culture of Lactuca aculeata, except for commonly distributed caffeic acid derivatives typically found in the Asteraceae family (chlorogenic acid, methyl caffeate, 1,5- dicaffeoylquinic acid), yielded bioactive lignans: (+)-5-methoxybalanophonin, syringaresinol, (+)-balanophonin-9-O-β-glucopyranoside, (+) buddlenol A, (−)-dihydrodehydrodiconiferyl alcohol-4-O-β-glucopyranoside and (−)-dihydrodehydrodiconiferyl alcohol-9-O-β-glucopyranoside. Sesquiterpene lactones characteristic of the parent plant were not found in the examined tissue. This is the first report on the presence of bioactive neolignans: 5-methoxybalanophonin, balanophonin glucoside and buddlenol A in the genus Lactuca L.
Inne
System-identifier
PX-598319afd5deb0738e572d00
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych