Jabłko - surowiec do produkcji napojów alkoholowych
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Książka
Tytuł książki
Rola procesów technologicznych w kształtowaniu jakości żywności
Data publikacji
2016
ISBN
978-83-937001-6-5
Wydawca
Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Publikacja
Główny język publikacji
pl
Tytuł rozdziału
Jabłko - surowiec do produkcji napojów alkoholowych
Rok publikacji
2016
Strony (od-do)
118-126
Numer rozdziału
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
5.9
Hasło encyklopedyczne
Autorzy
(liczba autorów: 2)
Streszczenia
Język
pl
Treść
Jabłoń domowa (Malus domestica) jest najczęściej uprawianym w naszym kraju drzewem owocowym. Ze względu m.in. na rosyjskie embargo oraz niskie ceny skupu jabłek, należy poszukiwać nowych rynków zbytu, a także nowych metod wykorzystania. Odpowiednią gałęzią przemysłu wydaje się być przemysł alkoholowy. W okolicach Zielonej Góry, już od lat 40-tych XX wieku, tradycyjnie wytwarzane są gatunkowe wina jabłkowe, których jakość ściśle zależy od jakości surowca. Warto wspomnieć o winach: „Reneta Kardynalska‖ otrzymywanej z jabłek tej odmiany, „Maślacz‖ barwy słomkowej, o miodowym smaku, uzyskanym dzięki aromatyzowaniu moszczu jabłkowego dodatkiem kminku i kopru włoskiego, „Apple-Zamkowe‖ produkowanym od lat 60. z odmiany Antonówka oraz „Frykas‖ wytwarzanym w latach 80., cenionym za bursztynową barwę oraz charakterystyczny dla win typu południowego smak uzyskany dzięki dodatkowej maderyzacji. W ostatnich latach najbardziej popularnym jabłkowym napojem alkoholowym jest cydr – jabłecznik o mocy 1,2-8,5%, o orzeźwiającym smaku, stanowiący doskonałą alternatywę dla miłośników wina i piwa. Znacznie mocniejszym trunkiem, powstałym z oddestylowanego cydru, którego technologia produkcji i nazwa została zastrzeżona dla regionu Normandii jest calvados. Szukając w innych krajach alternatywy dla calvadosu, rozpoczęto produkcję jabłkowego brandy. Brandy w zależności od kraju produkcji, różnią się zapachem i smakiem, na które znacząco wpływają dobór odmiany jabłek oraz sposób i długość leżakowania trunku. Do najbardziej znanych, jabłkowych brandy należą Apple Brandy (Anglia), Applejack (USA) lub Apfelwasser (Niemcy).
Inne
System-identifier
URa3e78b3e5f9f400bba76162f682b840d