Analysis of molecular structure of starch citrate obtained by a well-stablished method
PBN-AR
Instytucja
Wydział Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
LWT-Food Science and Technology
ISSN
0023-6438
EISSN
Wydawca
DOI
URL
Rok publikacji
2016
Numer zeszytu
Strony od-do
334-341
Numer tomu
69
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
0.5
Autorzy
(liczba autorów: 5)
Pozostali autorzy
+ 4
Słowa kluczowe
en
Starch citrate; Molecular structure; High-performance size exclusion chromatography (HPSEC); Nuclear magnetic resonance (NMR)
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Oryginał autora
Licencja otwartego dostępu
Inna
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Po publikacji
Ilość miesięcy od publikacji
Data udostępnienia w sposób otwarty
Streszczenia
Język
en
Treść
Nuclear magnetic resonance spectroscopy (NMR) and high-performance size exclusion chromatography (HPSEC) were applied to investigate the molecular structure of starch citrate produced under various conditions. Native potato starch and retrograded starch (produced by freezing and defrosting of native potato starch in the concentration of 10 g of starch per 100 g of solution) were roasted at 100 °C with citric acid applied at doses of 10 or 20 g per 100 g starch. The NMR analyses of the produced starch citrates demonstrated that retrograded starch was characterized by greater susceptibility to esterification than the native starch, and that only starch esters were produced upon esterification conducted under the applied experimental conditions. The molecular mass (Mw) distribution profiles of diesters and products after basic de-esterification as well as the molecular mass balance enabled concluding that intermolecular crosslinking occurred between dextrins (produced during acidic hydrolysis) that were linking with each other or were attaching to high-molecular amylopectin. The study excluded explicitly the formation of crosslinks between high-molecular fractions of starch.
Inne
System-identifier
UR64f5e1c80f374f87bb6328e9b92c0f01
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych