Changes of bioactive components in berry seed oils during supercritical CO2 extraction
PBN-AR
Instytucja
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności (Politechnika Łódzka)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION (20pkt w roku publikacji)
ISSN
0145-8892
EISSN
1745-4549
Wydawca
WILEY-BLACKWELL
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
Strony od-do
Numer tomu
Link do pełnego tekstu
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
Pozostali autorzy
+ 2
Streszczenia
Język
en
Treść
The objective of the work was to elucidate the chemical composition of fractions of oil extracts obtained during the supercritical extraction on a semi-industrial scale from strawberry (Fragaria x ananassa Duch.), chokeberry [Aronia melanocarpa (Michx.)], and raspberry (Rubus idaeus L.) seeds from industrial press cake. The oil extracts differed in terms of their content of bioactive components:carotenoids, tocopherols, chlorophylls, and fatty acids. Raspberry seed oil was the richest source of tocopherols (620.1–2166.7 mg kg-1) and a-linolenic acid (above 37%). Chokeberry seed oil had the highest content of linoleic acid (above 70%), and a-tocopherol (166.0–1104.8 mg kg-1). Strawberry oil was characterized by the highest content of chlorophylls and a-linolenic acid (above 30%). It was showed that the oil fraction collected at the beginning of extraction is characterized by a high acid value, which requires purification steps to be used for food purposes.
Cechy publikacji
discipline:Technologia żywności i żywienia
discipline:Food and nutrition sciences
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:831243
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych