Denaturation of proteins by surfactants studied by the Taylor dispersion analysis
PBN-AR
Instytucja
Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
en
Czasopismo
PLoS One (40pkt w roku publikacji)
ISSN
EISSN
1932-6203
Wydawca
PUBLIC LIBRARY SCIENCE
DOI
URL
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
4
Strony od-do
1-11
Numer tomu
12
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Streszczenia
Język
en
Treść
We showed that the Taylor Dispersion Analysis (TDA) is a fast and easy to use method for the study of denaturation proteins. We applied TDA to study denaturation of β-lactoglobulin, transferrin, and human insulin by anionic surfactant sodium dodecyl sulfate (SDS). A series of measurements at constant protein concentration (for transferrin was 1.9 x 10−5 M, for β- lactoglobulin was 7.6 x 10−5 M, and for insulin was 1.2 x 10−4 M) and varying SDS concentrations were carried out in the phosphate-buffered saline (PBS). The structural changes were analyzed based on the diffusion coefficients of the complexes formed at various surfactant concentrations. The concentration of surfactant was varied in the range from 1.2 x 10−4 M to 8.7 x 10−2 M. We determined the minimum concentration of the surfactant necessary to change the native conformation of the proteins. The minimal concentration of SDS for β-lactoglobulin and transferrin was 4.3 x 10−4 M and for insulin 2.3 x 10−4 M. To evaluate the TDA as a novel method for studying denaturation of proteins we also applied other methods i.e. electronic circular dichroism (ECD) and dynamic light scattering (DLS) to study the same phenomenon. The results obtained using these methods were in agreement with the results from TDA.
Cechy publikacji
Original article
Original article presents the results of original research or experiment.
Oryginalny artykuł naukowy
Oryginalny artykuł naukowy przedstawia rezultaty oryginalnych badań naukowych lub eksperymentu.
Inne
System-identifier
PBN-R:828595
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych