Biogenic and Risk Elements in Wines from the Slovak Market with the Estimation of Consumer Exposure
PBN-AR
Instytucja
Wydział Geograficzno-Biologiczny (Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie)
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
angielski
Czasopismo
Biological Trace Element Research (15pkt w roku publikacji)
ISSN
0163-4984
EISSN
1559-0720
Wydawca
HUMANA PRESS INC
DOI
URL
Rok publikacji
2018
Numer zeszytu
Strony od-do
33-41
Numer tomu
184
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Open access
Tryb otwartego dostępu
Otwarte czasopismo
Wersja tekstu w otwartym dostępie
Wersja opublikowana
Licencja otwartego dostępu
Creative Commons — Uznanie autorstwa
Czas opublikowania w otwartym dostępie
Przed publikacją
Data udostępnienia w sposób otwarty
2017-10-07
Streszczenia
Język
angielski
Treść
Wine consumption delivers macroelements and microelements necessary for the proper metabolism. On the other hand, wine can be an important source of toxic metals. The aim of this study was to estimate the concentrations of Ca, Cd, Cu, Fe, Hg, Mg, Ni, Pb, and Zn in the Slovak and non-Slovak wines. The concentration of metals was evaluated with respect to the type, the alcohol content, and the age of Slovak wine. The general scheme of concentrations found was as follows Ca > Mg > Fe > Zn > Pb > Cd > Ni > Cu > Hg. The type of wine and the alcohol content do not have a significant impact on metal concentrations. Also, the age of wine has no influence on the mean concentration of metals, except for Zn. Metal concentrations in Slovak and non-Slovak wines indicate similar contents of metals, except for Ni. The contribution to both dietary reference values (DRVs) and provisional tolerable weekly intake (PTWI) evaluations in the Slovak wine suggested low dietary exposure to Ca, Cu, Fe, Mg, Ni, Zn, Cd, Hg, and Pb, respectively. However, we do not suggest that the consumption of all Slovak wines is healthy. The maximum Pb concentrations in Slovak wines exceed the maximum permitted level proposed by the European Commission. This might be proved by the results of the margin of the exposure (MOE) value evaluation in the samples containing the maximum Pb concentrations, showing a high risk of CKD and SBP in high and extreme consumption groups. © 2017, The Author(s).
Inne
System-identifier
PX-5a9eac2bd5dedce488a5870d
CrossrefMetadata from Crossref logo
Cytowania
Liczba prac cytujących tę pracę
Brak danych
Referencje
Liczba prac cytowanych przez tę pracę
Brak danych