Aktywność biologiczna i terapeutyczna szypulatki słodkiej Hovenia dulcis Thunb.
PBN-AR
Instytucja
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Informacje podstawowe
Główny język publikacji
pl
Czasopismo
Postępy Fitoterapii (7pkt w roku publikacji)
ISSN
1509-8699
EISSN
1731-2477
Wydawca
Wydawnictwo Medyczne Borgis
DOI
Rok publikacji
2017
Numer zeszytu
1
Strony od-do
60-65
Numer tomu
18
Identyfikator DOI
Liczba arkuszy
Autorzy
(liczba autorów: 1)
Słowa kluczowe
pl
Hovenia dulcis
substancje czynne
bezpieczeństwo
toksyczność
aktywność hepatoprotekcyjna.
en
Hovenia dulcis
active substances
safety
toxicity
hepatoprotective activity.
Streszczenia
Język
pl
Treść
Hovenia dulcis Thunb. has a long history of using as a food supplement and popular medicinal drug in East Asia. It has been used in traditional herbal medicine for the treatment of liver diseases and in case of intoxication due to alcohol poisoning. Hovenia dulcis contains a lot of biologically active constituents as: saponins, flavonoids, terpenes, polysaccharides, organic acids and also vitamins and minerals. Extracts from fruits and leaves possess wide spectrum of pharmacological properties: protective effect on hepatic injury, antioxidative, antimicrobial and antidiabetic. More detailed researches concerning pharmacological activity of this plant and also systematic clinical studies on Hovenia dulcis extracts in European population are needed to better understand the role and mechanism of action of this plant as potential terapeutic factor in hepatic disorders and also in alcohol−induced liver injury. Manufacturers of food are especially interested in hepatoprotective activity of this plant. There are lack of convinced research data that preparations from Hovenia dulcis Thunb. were consumed to a significant degree in the European Union prior to 15 May 1997.
Język
en
Treść
Szypulatka słodka (Hovenia dulcis Thunb.) ma we wschodniej Azji długą historię stosowania jako suplement diety i powszechny środek leczniczy. W medycynie tradycyjnej wykorzystywana była w leczeniu chorób wątroby oraz w przypadku zatrucia alkoholem. Szypulatka słodka zawiera wiele substancji aktywnych biologicznie, jak saponiny, flawonoidy, terpeny, polisacharydy, kwasy organiczne, a także witaminy i związki mineralne. Ekstrakty z owoców i liści wykazują szerokie spektrum aktywności farmakologicznej: działanie ochronne na wątrobę w przypadku jej uszkodzenia, przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwcukrzycowe. Dla lepszego zrozumienia roli i mechanizmu działania rośliny, jako potencjalnego czynnika terapeutycznego w leczeniu chorób wątroby oraz uszkodzeń wątroby na skutek nadmiernego spożywania alkoholu, wymagane są szczegółowe badania dotyczące aktywności farmakologicznej rośliny oraz badania kliniczne z wykorzystaniem ekstraktów z Hovenia dulcis w populacji europejskiej. Producenci żywności zainteresowani są zwłaszcza hepatoochronnym działaniem tej rośliny. Brak jednak przekonujących danych z piśmiennictwa naukowego, że przetwory z Hovenia dulcis Thunb. były powszechnie stosowane jako żywność w krajach członkowskich Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 roku.
Cechy publikacji
ORIGINAL_ARTICLE
Inne
System-identifier
830051